Do 38 izjemnih projektov v komaj 24 urah

24. 05. 2022

Na Fakulteto za računalništvo in informatiko v Ljubljani se je po dveh letih premora sredi maja ponovno vrnil 24-urni študentski hackathon DragonHack. Študentje so s svojimi inovativnimi idejami lahko tekmovali v 15 kategorijah. Videli smo 38 izjemnih odličnih idej, se zabavali ter pletli nova prijateljstva in poslovne priložnosti.

DragonHack se je vrnil v velikem slogu! Po dveh letih srečevanja le on-line smo se ponovno lahko družili v živo in drug drugega polnili s pozitivno energijo.

Ustvariti nekaj novega, inovativnega, 'odštekanega', uporabnega, zanimivega … in se ob tem še zabavati je bila motivacija za več kot 150 študentov, ki so se 14. in 15. maja 2022 udeležili 24-urnega DragonHacka. Hackathon je že osmo leto organiziralo Društvo računalničarjev.

Študentje so delali timsko, a največ štirje v skupini, pri snovanju projekta pa so imeli popolnoma proste roke. Edino pravilo je bilo, da se ideja razvije od začetka (from the scratch).

Sodelujoča podjetja oz. partnerji dogodka, ki so bili ob enem tudi člani strokovne komisije, so podprli 15 različnih splošnih izzivov, med drugim best positive hack, best mobile app, best innovative hack, best web app, best process optimization, in znotraj svojega izziva izbrali tudi najboljše ekipe.

V Epilogovi kategoriji so slavile Sneguljčice
Mi smo pod drobnogled vzeli 'best code quality', saj je dobra koda zelo pomembna pri zagotavljanju stabilnosti naših podpornih logističnih sistemov. Ne samo udeleženci, tudi mi smo imeli zahtevno in odgovorno nalogo. V kratkem času smo pregledali kode 27 projektov, ki so jih prijavili za naš izziv. Na srečo je bila naša komisija pri ocenjevanju projektov hitro enotna in za najboljšo izbrala ekipo Sneguljičice, ki je zasnovala projekt Allergone – spletno in mobilno aplikacijo za iskanje restavracij, ki ponujajo tudi hrano za ljudi z različnimi alergijami. Bravo, ekipa!

"Imeli so lepo pripravljene 'readme' datoteke, ločene za celoten projekt ter še posebej za frontend in backend. Opisali so, kako zgraditi sam projekt in si pripraviti delovno okolje. V backend dokumentaciji so opisali tudi njihov API in dosegljive endpointe. Koda je bila berljiva oz. po potrebi dopolnjena s komentarji. Smiselno je bila postavljena tudi sama struktura projekta (imena direktorijev, poddirektorijev itd.). Glede na razpoložljiv čas so podali kar veliko dokumentacije," je v obrazložitev našega izbora povedal Andraž Raspor, razvijalec programske opreme v Epilogu.

DragonHack: win-win za obe strani
Za študente je DragonHack odličen poligon za pridobivanje novih izkušenj, odkrivanje svojih talentov, izkazovanje znanja, druženje, spoznavanje in tkanje medsebojnih prijateljstev. Ob enem pa priložnost za tesnejše spoznavanje z visoko tehnološkimi podjetji, njihovimi rešitvami, produkti ter za raziskovanje možnosti za bodoče sodelovanje. Največje zadovoljstvo pa te preplavi, ko slišiš zgodbe, kako študentje svoje hackathon ideje preoblikujejo v poslovno priložnost. Ko vidiš njihovo zagnanost, motivacijo, vztrajnost. Pripravljenost na nove izzive. To so iskrice, zaradi katerih v prihodnost zremo polni upanja. In zaradi katerih se tudi mi vsako leto vračamo na DragonHack. Tudi prihodnje leto.

Do 38 izjemnih projektov v komaj 24 urah
Nazaj