Izkoristite december drugače – poenostavite si proces inventure

12. 12. 2019

Prihaja čas letnih inventur, kar je za veliko podjetij, ki se ukvarjajo s skladiščnim poslovanjem, precejšen zalogaj. Da vas ne bo bolela glava, je Atlas WMS rešitev, ki se prilagodi vašim potrebam in procesom. Z njegovo pomočjo inventuro opravite organizirano, tekoče in hitro – ali pa že kar med letom.

Inventurno stanje skladišča običajno ugotovimo z dejanskim preštevanje in preverjanjem količin blaga – opravimo t. i. inventurni popis.

'Leteča' inventura
Atlas WMS omogoča, da veliko inventurnega dela lahko opravite že med letom. Ta proces imenujemo sprotna inventura (ang. 'on the fly').

Sprotna inventura deluje tako, da se lokacije v ročnih skladiščih, ki so ob rednem delu (npr. pri komisioniranju) označene kot prazne, že upoštevajo kot popisane na datum komisioniranja. Dodatna možnost je, da se proces lahko sproži tudi na določen dogodek, kot je npr. padec ravni zaloge.

Redna inventura
Ob začetku inventure program ustvari inventurne naloge, ki omogočajo voden popis inventure in olajšajo razdelitev dela med uporabnike Atlas WMS-ja oz. popisno komisijo. Vsak inventurni nalog ima določeno lokacijo, kot tudi status naloga, ki vodji inventure v vsakem trenutku omogoča vpogled, kako napreduje inventurni popis. Vodja lahko enostavno preveri, koliko lokacij je že v celoti popisanih in na katerih delo še ni zaključeno.

Inventura za ročna in avtomatizirana skladišča z eno aplikacijo
Atlas WMS v eni aplikaciji hkrati omogoča popis inventure tako za ročna kot tudi za avtomatska skladišča. Proces izvajanja inventure v celoti prilagodi na tip skladišča in potrebe podjetja.

V visokoregalnih avtomatiziranih paletnih skladiščih se inventura pogosto ne opravlja s fizičnem štetjem blaga vsake palete, saj bi to pomenilo ustavitev vseh kritičnih proizvodnih procesov. V tem primeru se inventura opravi z usklajevanjem podatkov o paletah med Atlas WMS (ki vsebuje podatke o zalogah, knjiženih zgolj s senzorji v avtomatskem režimu delovanja) in ERP sistemom.

Obstoječe podatke o količinah zaloge lahko Atlas pokaže ali jih skrije. Dobra praksa je, da podatkov obstoječih zalog ne pokažemo in tako omogočimo, da uporabnik vedno vnese novo stanje za vsako zalogo.

Bi tudi vi radi imeli pozitivno izkušnjo z inventuro in december izkoristili drugače? Z veseljem vam pomagamo. Oglasite se nam.

 

Izkoristite december drugače – poenostavite si proces inventure
Nazaj