Logistika na poti digitalne preobrazbe

23. 05. 2018

Proaktivni pristop k digitalizaciji skladišč že danes bo podjetjem doprinesel tehnološko fleksibilnost in konkurenčno prednost.

Digitalna preobrazba se odvija tudi v logističnih procesih. Če so v preteklosti zaposleni ročno pregledovali police, dvigovali težke izdelke in ročno vnašali lokacije, danes ta dela lahko opravijo avtonomna vozila, droni in roboti. To je dobra novica tako za podjetja in odjemalce, ki za nižjo ceno lahko dobijo enako kakovost, kot tudi za zaposlene v skladiščnih. 

Trije trendi v logistiki pametnih skladišč 
Najodmevnejši trendi v logistiki so: avtomatizacija skladišč z roboti, hitro informiranje zaposlenih s pomočjo obogatene resničnosti in generiranje informacij o statusu dobave v realnem času. Kateri trend je najpomembnejši za vaše podjetje je odvisno od trenutnih izzivov in vašega poslovnega modela. 

Avtonomna transportna vozila v skladiščih niso popolna novost. Tehnologija je dober pripomoček za transport, nalaganje in pakiranje produktov, vendar običajno zahteva posebne transportne vozičke ali regalne sisteme. Kar je lahko problem v skladiščih z zelo raznolikim inventarjem. 

Mobilne in nosljive naprave, kot so npr. pametna očala, ki omogočajo zaznavo obogatene resničnosti, usmerjajo zaposlene pri izbiranju polic. Takšen proces zmanjša napake in izboljša delovno učinkovitost. 

Droni se kot transportno sredstvo uporabljajo v velikih skladiščih, kjer lahko izkoristijo zračno razdaljo in zato skladiščijo hitreje. Opremljeni s kamerami, imajo lahko ključno vlogo tudi pri inventurah. 

Združevanje dveh svetov za prebojne rezultate
Da je glavni cilj avtomatizacije in integracije umetne inteligence v delovne procese zmanjšati odvisnost od človeka, drži. Ob tem se je nujno zavedati, da digitalna preobrazba ne bo zamenjala ljudi z roboti, temveč njuno delo združila z namenom doseganja najboljših rezultatov. Roboti oz. digitalne naprave v to enačbo prispevajo svojo moč, hitrost in inteligentno optimizacijo. A je v primeru, ko naprava napove ali zazna dogodek izven 'normalnosti', potrebna intervencija človeka. Ker umetna inteligenca še dolgo ne bo sposobna sprejemati odločitev na podlagi kritičnega mišljenja, naloga človeka v tej zgodbi ni konkurirati z umetno inteligenco, temveč vnesti kreativno noto. 

Pametni sistemi bodo v moderni logistiki postali vse pomembnejši. Proaktivni pristop k digitalizaciji že danes bo podjetjem doprinesel veliko tehnološko fleksibilnost in konkurenčno prednost. 

Prevzeto in prilagojeno po >>>

Logistika na poti digitalne preobrazbe
Nazaj