Prihodnost logistike v luči pandemije

09. 06. 2020

Pandemija je eden tistih nepredvidljivih kataklizmičnih dogodkov, ki jih Nassim Nicholas Taleb opisuje v svoji uspešnici Črni labod. Zanje je značilno, da jih nihče ne more predvideti in nas zato vedno znova presenetijo.

Pojav nečesa nepredvidljivega oz. "črnega laboda" hipno spremeni naše ustaljeno obnašanje, zanimivo pa je, da pogosto v smer, ki se je nakazovala že prej. Vsak pretres pospeši spremembe, ki ustvarjajo nove prostore in priložnosti.

Svet postaja krhek in nepredvidljiv. Preudarna vodstva podjetij delajo hkrati na več scenarijih. Z drugimi besedami: krepijo svojo kondicijo za obvladovanje sprememb.

Dobaviteljske verige pod drobnogledom
Multinacionalke ponovno izpolnjujejo matrike tveganj. Eden prvih rezultatov je prevetritev dobaviteljskih verig. Kupci hočejo za enake komponente več geografsko ločenih dobaviteljev. Proizvodnja se seli nazaj v razviti svet oz. vsaj v njegovo bližino. Problem staranja prebivalstva – in s tem pomanjkanja delovne sile – lahko v novih proizvodnih obratih premostita le avtomatizacija in robotizacija. Seveda ob občutnem prispevku novih tehnologij, kot so kolaborativna robotika, umetni vid, umetna inteligenca, samovozeča vozila. Moderna proizvodna logistika je informacijsko povezana do zadnje delovne celice. Notranja logistika se poslužuje proizvodnje z informacijsko podporo v pull (on-demand) načinu ter z uporabo robotskih vozil (AGV).

Kupci, še posebej v avtomobilski industriji, še naprej hočejo "just-in-time" dobave. Pa vendar se povečana tveganja za motnje pri dobavah odražajo pri večanju rezervnih lokalnih zalog.

Prenekatera proizvodna podjetja spoznavajo, da je lastno obvladovanje logistike strateška prednost. Zato investirajo v gradnjo novih, pogosto avtomatiziranih skladišč ob tovarnah. Ta so učinkovita le, če jih upravljajo najsodobnejši programi za upravljanje skladišč (WMS).

Celo najbolj konservativni posegli po e-nakupih
E-trgovina je s pandemijo zajela v jadra še dodaten nov veter. Še celo najbolj konservativni kupci so začeli uporabljati nove načine kupovanja. E-trgovina se na eni strani koncentrira, kar povečuje regionalne skladiščne kapacitete, ki lahko le z vrhunsko avtomatizacijo zadostijo performančnim zahtevam trga. Na drugi strani kupci niso pripravljeni čakati na blago, zato je hitro dobavo mogoče zagotoviti samo z visoko avtomatizacijo lokalnih logističnih centrov. Želeni časi dostave, zlasti pri hrani in zdravilih, so vedno krajši, kar na drugi strani zahteva povsem drugačne, inovativne logistične rešitve, kot so npr. micro-fulfillment centri. Ti so avtomatizirani in pogosto locirani kar pod nakupovalnimi centri. Služijo dopolnjevanju zalog bližnjih trgovin in hkrati e-trgovini za lokalno oskrbo.

Tudi transportna distribucija s pametjo
Distribucija do končnega kupca je ob naraščanju prometa svojevrstni izziv, še posebno zadnji del poti, t. i. last mile. Digitalizacija omogoča inteligentno dostavno logistiko, saj optimizira pot, velikost vozil, temperaturne režime, stanje na cestah, časovna okna itd., ter sledi blagu vse do kupca.

Smetano pobirajo tisti, ki so že (bili) pripravljeni
Nekateri igralci na trgu se z izzivi logistike nočejo ukvarjati sami in svojo logistiko zaupajo specializiranim t. i. 3PL logističnim podjetjem. V tem segmentu smetano na trgu pobirajo tista podjetja, ki so že v preteklosti investirala v skladiščno infrastrukturo in pametno informacijsko tehnologijo (WMS).

"Eppur si muove"
Pandemija je svet samo začasno zmotila v svojem gibanju. Svet svoje vrtenje že pospešuje, čeprav še močno "cuka" in spreminja smer. Uspešna podjetja se prilagajajo na hitre spremembe z digitalizacijo, robotizacijo in avtomatizacijo. Tu Epilog in Knapp nudita najmodernejše tehnološke rešitve.

Črni labod je pravzaprav samo labod. Podjetij, ki imajo v svojih genih zavedanje, da je edina stalnica sprememba, nič ne more presenetiti.

 Damjan Širca, direktor podjetja Epilog

Prihodnost logistike v luči pandemije
Nazaj