Z oddelkom robotike širimo portfelj logističnih rešitev

07. 02. 2019

Univerzalna AGV platforma bo omogočala implementacijo najzahtevnejših intralogističnih aplikacij v okoljih, kjer je veliko različnih produktov, transportnih vozil, kjer primanjkuje prostora in je potrebno sodelovanje s človekom.

Na trgu danes spremljamo intenzivno preobrazbo klasičnih proizvodno-logističnih sistemov v pametne tovarne, kjer se statična konfiguracija ozko namenskih naprav in procesov umika fleksibilni obliki.

Delovna mesta kot jih večinoma poznamo se spreminjajo v prilagodljiv prostor dinamičnega sodelovanja med ljudmi, roboti, materiali, izdelki ter produkcijsko opremo. Vlogo tekočih trakov in viličarjev v intralogističnih procesih nadomeščajo mobilni roboti, t. i. AGV vozila, v kombinaciji z robotskimi prijemali. Le s takšnimi spremembami in prilagoditvami novim načinom dela bo možno slediti zahtevam trga, hitro menjati ponudbo izdelkov in hkrati tudi vsak izdelek prilagoditi kupcu za ceno serijskega.

Fokus: razvoj elektronske in programske opreme za AGV vozila
Ravno pri visokotehnološki avtomatizaciji z AGV-ji smo v Epilogu zaznali priložnost ter se pred letom in pol podali na pot razvoja univerzalne AGV platforme. Ta nam bo omogočala implementirati najzahtevnejše intralogistične aplikacije tudi v okoljih, ki jih veliki ponudniki tovrstnih rešitev ne pokrivajo. Na primer tam, kjer je veliko različnih produktov, transportnih vozil, pomanjkanje prostora, kjer je potrebno sobivanje in delo s človekom, kjer primanjkuje formalnih pravil, kjer se spremembe ves čas dogajajo. V prototipni obliki bomo razvili kompletno vozilo AGV, fokus našega razvoja pa usmerili v njegovo elektronsko in programsko opremo. Slednja bo omogočala stabilno lokalizacijo vozil, avtonomno navigacijo, razpoznavanje in učenje vzorcev, objektov in scen na osnovi naprednih metod umetne inteligence, oblačno povezljivost in dinamično interakcijo z ostalimi akterji ter koordinacijo celotne flote vozil – FMS. Ker je vse našteto del optimizacije logističnega procesa, pri razvoju izkoriščamo in združujemo moč ter znanje obstoječih Epilogovih produktov – Atlas WMS in MFS modulov, ki bodo v ozki integraciji s FMS našim uporabnikom ponudili novo izkušnjo.

Ekipa, ki zmore na globalnem trgu sodelovati pri najzahtevnejših projektih
Na trgu se danes poleg inovativnih izdelkov išče predvsem močne specializirane razvojne ekipe, ki so sposobne v kratkem času rešiti zahtevne visokotehnološke probleme, saj je intralogistika v večini primerov še vedno večje ozko grlo kot denimo proizvodnja sama. Zato stalno izpopolnjujemo znanja in širimo ekipo oddelka robotike, ki bo na osnovi univerzalne AGV platforme lahko na globalnem trgu sodelovala pri najzahtevnejših projektih pametnih tovarn. Ker verjamemo, da se vrhunski rezultati dosegajo s sodelovanjem, krepimo vezi z evropsko znanstveno sfero ter močnimi akterji s področja mehatronike.

Z umeščanjem novih vozil je mogoče doseči skalabilnost sistema. Fleksibilnost malih robotiziranih sistemov pa omejuje le programska oprema, ki jo lahko zamenjamo. Slednje lahko vodi do nove paradigme visoko re-uporabnih in prilagodljivih sistemov.

Z oddelkom robotike širimo portfelj logističnih rešitev
Nazaj