Avtomatizirali smo najsodobnejši Sandoz-Lekov logistično-pakirni center

05. 04. 2016

Lanskega septembra je farmacevtska družba Lek, ki spada v Novartisovo divizijo za proizvodnjo generikov Sandoz, v Lendavi odprla nov pakirno-distribucijski center. Ta oskrbuje več kot 60 evropskih in svetovnih trgov z zdravili iz Sandozovih tovarn po vsem svetu.

Epilogovci smo z 'možgani' opremili logistični del, tj. avtomatsko visokoregalno skladišče s kapaciteto 11.000 palet. S programskim paketom Atlas MFCS (Material Flow Control System) smo popolnoma avtomatizirali procese skladiščenja palet repromateriala, zalaganja pakirnice z repromateriali, skladiščenje končnih izdelkov ter samodejno pripravo odprem. Avtomatiziran sistem sestavljajo tri regalna dvigala z dvema mizama proizvajalca Swisslog, obsežen obregalni transport, dva hitra vozička v isti osi, oba z dvema mizama za transport palet v oddaljeno pakirnico in iz nje, ter avtomatiziran sistem za sortiranje odprem v distribucijske kanale. ERP in MES sistema stranke, SAP in Werum, smo z Atlasom povezali v enovit, popolnoma samodejen sistem, ki ne potrebuje človeške posadke. Prej so v Leku vse omenjene procese izvajali ročno z viličarji, kar je bilo zelo zamudno. S tem načinom dela danes ne bi več dohajali pomnoženih kapacitet prenovljenega pakirnega centra.  

Naš velik izziv je bil izjemno kratek izvedbeni rok – devet mesecev od podpisa pogodbe do odprtja centra. Pred podpisom pogodbe smo uspešno prestali izredno strogo validacijo dobaviteljev Novartisovega oddelka za QA. Atlas smo v fazi implementacije dopolnili tako, da poleg 100-odstotne sledljivosti materialnega toka zagotavlja tudi 100-odstotno sledljivost uporabniških interakcij. Funkcionalnost smo že dodali v našo standardno implementacijo.

Še posebno smo ponosni, da smo celoten projekt uspešno zaključili po Novartisovih izredno zahtevnih farmacevtskih standardih FDA/ GMP/ Part 11.

Avtomatizirali smo najsodobnejši Sandoz-Lekov logistično-pakirni center
Nazaj