Transplantacija srca v skladišču Ljubljanskih mlekarn

11. 04. 2023

Pri naši dolgoletni stranki, družbi Ljubljanske mlekarne, smo brez zaustavitve proizvodnje nadgradili Atlas WMS, ki skrbi za njihovo celotno avtomatizirano notranjo logistiko. Ljubitelji izdelkov Ljubljanskih mlekarn pa niso niti za hip občutili, kakšne spremembe se dogajajo v njihovem skladišču.

Ljubljanske mlekarne so največja slovenska mlekarna, ki dnevno predela okoli pol milijona litrov mleka, večinoma odkupljenega od slovenskih kmetov. Zato so transportne poti od proizvajalca mleka do proizvodnje kratke. Zahvaljujoč učinkoviti oskrbovalni verigi in zanesljivi logistiki, ima kupec njihove izdelke v svojem hladilniku že nekaj dni po prevzemu mleka na kmetiji.

Že 16 let tudi skrbimo za nemoteno proizvodnjo
Začetki našega sodelovanja z Ljubljanskimi mlekarnami segajo v leto 2006, ko smo z rešitvijo Atlas WMS soustvarjali njihovo sodobno avtomatsko skladišče v Ljubljani. Z vmesnimi prilagoditvami in varnostnimi posodobitvami sistema, Atlas WMS že 16 let zagotavlja odličen »up-time« in nemoteno proizvodnjo.

Atlas WMS je srce skladišča
Atlas WMS skrbi za pretok palet iz proizvodnje ali dokupa v visoko regalno skladišče, hladilni tunel ali dislocirano skladiščno enoto, t. i. šotor. Prav tako dostavlja palete na področje, namenjeno komisioniranju, ter do odpremnih mest. "Atlas WMS je pravzaprav srce našega skladišča. Skrbi za avtomatski pretok palet iz proizvodnje v visoko regalno skladišče in iz skladišča na odpremne proge. Od nemotenega delovanja sistema je tako odvisnih več oddelkov - od proizvodnje, skladišča do transporta," pove David Predovnik, vodja skladišča.

Kljub zanesljivosti obstoječega sistema, so nove razpoložljive tehnologije in druge spremembe klicale po nadgradnji.

Kako je potekala transplantacija?
"Transplantacije srca" skladiščno-distribucijskega centra Ljubljanskih mlekarn smo se lotili premišljeno in načrtovano. Zavedali smo se izziva, da bomo imeli za preklop sistemov na voljo le 36 ur. V tem času pa bo treba zaustaviti star sistem, preseliti vse podatke ter nato preklopiti in stestirati novo verzijo.

Preden smo "zarezali" v občutljiv in za stranko vitalen sistem, ki deluje 24/7, smo pet sobot izkoristili za vmesna obsežna testiranja novega sistema, kjer smo lahko izvajali spremembe in prilagoditve. Ko je prišel dan D, smo nadgradnjo Atlas WMS izpeljali v roku ter brez večjih težav in v t. i. hot-swap sistemu. Ljubitelji mleka in mlečnih izdelkov Ljubljanskih mlekarn zato niso niti za hip občutili, kakšne spremembe se dogajajo v njihovem skladišču.

Rešitev po meri Ljubljanskih mlekarn
Družba ima sedaj Atlas WMS, ki je podprt s sodobno programsko opremo in ki ji prinaša še druge prednosti:

  • Izboljšana je splošna zmogljivost in informacijska varnost sistema.
  • Nova verzija Atlas WMS komunicira v jeziku uporabnika, ki lahko izbira med slovenščino, hrvaščino, angleščino in nemščino. 
  • Kreiranje in avtorizacija skupin uporabnikov je enostavnejša.
  • Z enim klikom se podatki iz Atlasa izvozijo v *.xlsxa, *.csv.
  • Uporaba spletne vizualizacije je enostavnejša ter omogoča preglednejše spremljanje dogodkov z dinamičnim prikazom informacij o napravah. Operaterji imajo informacije za nadzor; morebitne napake se pravočasno zaznajo in lahko hitro odpravijo. Vizualizacija je dostopna prek spletnega brskalnika, kjer koli v omrežju stranke in s poverilnico operaterja ali uporabnika.

Atlas WMS, z dobro definiranimi vmesniki, povezuje ERP in MES sistem ter podsisteme za upravljanje visoko regalnega skladišča (dvigala, transporterji). Odlično poznavanje stranke in prilagodljivost rešitve je omogočalo prilagajanje in implementacijo posebnosti, ki so jih želeli.

Pravočasni, kljub časovnim omejitvam
100-odstotna sledljivost v transportu, naša 24/7 podpora in usposobljena ekipa Ljubljanskih mlekarn so zagotovilo, da bo njihova logistika naredila vse, da bodo izdelki kupcem vedno na voljo. "Kljub kompleksnosti projekta in omejenemu časovnem oknu za testiranje (samo ob vikendih in določenih urah ob prilagoditvi proizvodnih procesov), je zavzeta ekipa Epiloga nadgradnjo dokončala brez večjih izzivov in v dogovorjenem roku. Celotnemu timu se zahvaljujem za vrhunsko izpeljano nadgradnjo," je bil ob zaključku projekta zadovoljen vodja Oskrbnih verig, Tadej Pojbič.

Transplantacija srca v skladišču Ljubljanskih mlekarn
Nazaj