Leto 2019: prvi koraki v pametno dobo

24. 01. 2019

5. februarja se je začelo kitajsko novo leto. V letu 2019 po kitajski tradiciji kraljuje znamenje prašiča, ki simbolizira obilje. Rumeni mediji napovedujejo, da se nam odpirajo možnosti dobrih in pametnih naložb, da se na splošno obeta izboljšanje finančnega stanja ter lepi dosežki na profesionalnem področju.

Kljub nekaterim črnim oblakom na obzorju, kot so denimo kitajsko-ameriška trgovinska vojna, brexit, porast populizma, pešanje nemškega gospodarstva idr., pa investicijska volja v Sloveniji ter drugje po svetu (še) vztraja. Medtem ko kriptovalute in druge blockchain tehnologije izgubljajo zagon, so načrti in projekti za investicije v industrijo 4.0, robotizacijo, umetno inteligenco, pa tudi v nove logistično-proizvodne zmogljivosti v vzponu. Volje in denarja za investiranje je dovolj. Glavni motiv za investicije – in hkrati tudi njena največja omejitev – je kadrovska podhranjenost. Ker primanjkuje vseh vrst delavcev, edina pot k povečani produktivnosti vodi preko digitalizacije, robotizacije in avtomatizacije.

Kljub polnim denarnicam investiranje v nove tehnologije ni enostavno, saj so tehnološka podjetja zasuta z delom. Visokotehnološke projekte lahko izvajajo le uigrane ekipe vrhunskih strokovnjakov, ki poleg domenskega znanja obvladujejo tudi informacijske tehnologije. V prihajajočih letih bodo tako lahko napredovali le tisti, ki imajo poleg lastnih izobraženih kadrov tudi trdne partnerske odnose z dobavitelji visokih tehnologij.

Naročniki sklepajo dolgoročne krovne pogodbe o sodelovanju s tehnološkimi podjetji, saj vse analize kažejo, da bo pomanjkanje visoko-usposobljenih ekip glavna ovira za prihodnjo rast. Če so se včasih takšne pogodbe sklepale z dobavitelji premoga, se danes z dobavitelji 'pameti'. V letu prašiča smo dokončno in dolgoročno vstopili v pametno dobo. Prašič je vendar inteligentna žival.

Damjan Širca, direktor podjetja Epilog

Damjan Širca, direktor podjetja Epilog

Damjan Širca, direktor podjetja Epilog

Nazaj