Z analitiko do učinkovite optimizacije sistema

14. 09. 2018

Učinkovitost in hitrost logistike, ki jo imamo danes za 'normalno', postaja dan za dnem višja. Transportne poti so urejene, embalaža standardizirana in skladišča avtomatizirana. Kaj pa, če z obstoječo infrastrukturo ne dosegamo več sodobnih zahtev logistike?

"Pred nekaj leti smo zaključili veliko investicijo v avtomatsko skladišče, ki je poneslo našo učinkovitost, za tisti čas, na višjo raven. Danes je to že premalo. Kaj dosti možnosti nimamo, ali pač?" nam je potarnala stranka.

Možnosti je več. Zraven starega skladišča lahko denimo postavite še enega, hitrejšega. A to je velika investicija; morda zanjo v osnovi niti nimate dovolj prostora. Drugič, obstoječ sistem zamenjate lahko z novejšim in hitrejšim. Kar pomeni, da boste nekaj mesecev skoraj popolnoma brez učinkovitega skladišča, česar si verjetno ne morete privoščiti. Ali tretjič: zamenjate programsko opremo. Slednja stane le 10 % investicije v celoten sistem, menjava pa vzame le nekaj dni. Kaj s tem pridobite?

Moderen informacijski sistem, ki ne vključuje samo 'podpore delovnemu procesu', temveč tudi zajem podatkov, analitične sposobnosti in optimizacijo.

Kako izboljšati delovanje obstoječega sistema?
Če se osredotočimo na obstoječ logistični sistem in nimamo sredstev za spremembo skladiščne tehnologije, postavitve ipd., je mogoče izboljšati delovanje sistema z izboljšanjem naslednjih področij:

  • razpored in ravni zalog;
  • zaporedje priprave posameznih nalogov in pozicij nalogov;
  • zaporedje obdelave nalogov in pozicij;
  • predpriprava za izvajanje nalogov (dopolnjevanje, konsolidacija, označevanje, razpakiranje/pakiranje).

Ključno za kakršnokoli optimizacijo je čim boljše poznavanje prihodnosti. To pridobivamo iz nalogov, ki so že znani (npr. za dan ali dva vnaprej), iz analize o dogajanju v preteklem obdobju, iz poslovnih informacij (sezonskost, akcije, opuščanje artiklov, vpeljava novih …) ipd. Iz gore podatkov (po načelu več je bolje) je treba izluščiti ključne informacije (kjer se držimo usmeritve manj je bolje). Na podlagi teh ključnih informacij lahko načrtujemo optimizacije in spremembe v informacijskem sistemu.

Izboljšave, ki imajo merljiv učinek
Kadar je problem jasen, lahko za zbiranje in analizo uporabimo logistični informacijski sistem Atlas WMS. 

Za raziskovanje, učenje in iskanje možnosti pa je bolje uporabiti namenski sistem za poslovno analitiko ali vizualizacijo podatkov, ki nam omogoča enostavno spreminjanje pogleda, “kaj pa če” pregledov in izdelavo primernega poročila, iz katerega je razvidno, kje se skriva potencialna izboljšava.

Če se po preverjanju izkaže, da je izboljšavo mogoče izvesti in da ta ima učinek, izpeljemo dodelavo logističnega informacijskega sistema, s katero ciljamo na dvoje:

  1. realiziramo izboljšavo;
  2. omogočimo merjenje učinka izboljšave.

Tako bomo točno vedeli, kaj smo dosegli. Tovrsten pristop je zanesljiva pot do tudi več kot 100-odstotne izboljšave.

Z analitiko do učinkovite optimizacije sistema
Nazaj