Med menjavo opreme se proizvodnja piva ni niti za hip ustavila

23. 01. 2018

Pivovarni Union, največji slovenski pivovarni, smo zamenjali programsko opremo avtomatskega skladišča. Skladišče danes poganja sodobni Atlas WMS.

Družba Pivovarna Laško Union je največji proizvajalec piva v Sloveniji, ki hkrati polni tudi vrsto drugih pijač. Od leta 2016 je član Heineken pivovarske družine. Ljubljansko skladišče končnih izdelkov v Pivovarni Union je avtomatsko skladišče Westfalia s tremi regalnimi dvigali in globino do 16 paletnih mest (ang. high-density multiple deep system). Slednje je s kompleksnim sistemom tekočih trakov in vozičkov povezano s proizvodnjo. Izhodno stran sistema sestavlja množica odpremnih miz, kjer avtomatski vozički že pripravljajo blago za odpremo.

Zastarela oprema je bila za pivovarno tvegana
Ker je bila originalna programska oprema WMS, MFS in PLC zastarela, je za nemoteno obratovanje tovarne predstavljala veliko tveganje, saj je botrovala mnogim izpadom.

V Pivovarni Union so nam na osnovi referenc in izkušenj zaupali prenovo programske opreme, ki jo je nadomestila naša rešitev Atlas WMS. Hkrati smo prenovili tudi krmilje, ki ga je izvedel naš partner Asit. Eden od ciljev, ki smo ga ne le zasledovali, temveč morali doseči, je bil dvig varnostnih standardov na najnovejše evropske varnostne predpise.

Naš Atlas WMS smo povezali s SAP-om preko IDoc vmesnika. SAP na vhodu najavlja SSCC kode palet, ki prihajajo iz proizvodnje. Za izhodno logistiko SAP Atlasu posreduje naloge za odpremo, ki jih izvajamo po prirejeni FEFO metodi. Atlas WMS za vsako paleto s SSCC kodo upravlja zalogo ter datumom 'uporabno do'. Poleg običajnih evropalet skladiščijo tudi polovične Duesseldorf palete, kjer sta na eni nosilni paleti lahko dve nizki paleti, vsaka s svojim SSCC.


Analitika skrbi, da procesi tečejo nemoteno
Najzahtevnejši izziv je bila zamenjava programske opreme, pri čemer se proizvodnja ni smela zaustaviti niti za trenutek. Novo programsko opremo smo sprva testirali na simulatorju, kasneje pa smo jo med vikendi in prazniki preizkušali še v živo. Po vsakem opravljenem testu smo sistem preklopili nazaj – na staro programsko opremo.

Nemoteni procesi so mogoči tudi s pomočjo analitike, ki sedaj skrbno spremlja vsako napravo in beleži čase, ko te delajo, mirujejo ali se je na njih pojavila napaka. S tem imajo v pivovarni natančen vpogled, kateri deli skladišča so najbolj obremenjeni. Zaradi beleženja napak na vseh napravah so možni tudi pravočasni servisni pregledi, saj ob pogostejšem pojavljanju napak na določeni napravi vzdrževalec takoj dobi obvestilo. Prav tako v skladišču po novem uporabljajo Atlas WMS Web vizualizacijo, ki na velikih zaslonih grafično prikazuje stanje sistema. Slednja grafično poveča področje, kjer npr. pride do motnje.

Avtomatizacija za večjo natančnost in hitrost
Odprema blaga odslej poteka preko popolnoma avtomatsko obdelanih odpremnih nalogov, kar je delo skladiščnikov pohitrilo – namesto prejšnjih, tudi do 60 klikov, je sedaj potreben en sam. Vsako paleto ob vhodu v skladišče skeniramo in jo primerjamo s podatki v SAP-u. Če se podatki ne ujemajo, se nemudoma pošlje obvestilo do kakšnega neskladja je prišlo ali pa se paleta zavrne.

Prav tako v Pivovarni Union odslej skrbno spremljajo čas zamud pri odvzemu blaga na izhodnih linijah. Zamude se beležijo na števcu, ki je viden vsakemu vozniku viličarja – za (samo)nadzor in vzpodbudo. Uredili smo, da je krmiljenje avtomatskih naprav, kot so dvigala, žerjavi za nalaganje, vozički idr., bolj optimalno in posledično bolj učinkovito. 

Uspešna menjava ni vplivala na žejo
Kmalu po zagonu nove programske opreme junija 2017 je Slovenijo zajel vročinski val, ki za vsako pivovarno predstavlja največjo letno proizvodno špico. To je čas, ko mora tovarna brez predaha obratovati – vse dni v tednu. Kljub veliki obremenitvi skladišča, v Pivovarni Union ni prihajalo do zamud pri odpremi blaga. Žeja vseh ljubiteljev Uniona je bila zato pravočasno pogašena.

Med menjavo opreme se proizvodnja piva ni niti za hip ustavila
Nazaj