Švedskemu Sandviku uspešno predali Atlas WMS

15. 02. 2022

Z Atlas WMS smo opremili skladišče končnih izdelkov Sandvik Material Technology v Sandvikenu na Švedskem. Podjetje je vodilni svetovni proizvajalec specialnih nerjavnih palic in cevi. Implementacija skladiščnega sistema Atlas WMS v Sandviku je bil eden največjih in najbolj zahtevnih projektov vpeljave tega sistema v naši zgodovini, zato smo na opravljeno delo še posebej ponosni. V Sandviku so se odločili za zamenjavo starega WMS-a z našim Atlas WMS, ki smo ga še posebej prilagodili njihovim zahtevam. Ta odslej vodi tako ročno kot avtomatsko skladišče.

Skladišče podjetja Sandvik vključuje skladišče na prostem, pa tudi skladišče v pokritih halah, kjer shranjujejo svitke palic in posamezne palice oz. cevi. Dimenzije ročnega skladišča na prostem so spoštovanja vredne. To je t. i. buffer cona, kamor iz proizvodnega procesa viličarji odlagajo povezane svitke palic. Atlas WMS usmerja viličariste in vodi material po talnih lokacijah. Od tu viličarji transportirajo material v avtomatsko skladišče dolgih materialov. Svitke palic ali cevi se položi na avtomatsko napravo, ki posamezne artikle iz svitka drugega za drugim transportira do avtomatskega merilnika dolžin. Robot-manipulator izmerjene palice po dolžini zlaga v kasete, ki se po napolnitvi po transportnem sistemu odpeljejo v avtomatsko skladišče.

Popolnoma avtomatizirani procesi
Prodajni nalogi iz celega sveta se prek sistema ERP zbirajo v Atlas WMS. Na podlagi nalogov Atlas WMS avtomatsko transportira kasete z materialom do avtomatskih žag. Tu roboti-manipulatorji z izmenljivimi vakumskimi prijemali posamezne palice – nekatere so težke tudi do 2,5 ton – polagajo na avtomatske žage. Te jih narežejo glede na naročila strank, ostanke pa roboti preložijo nazaj v kasete. V Epilogu smo posebej za Sandvik razvili t. i. Order Scheduling. Slednji s pomočjo naprednih algoritmov in umetne inteligence samodejno razmešča naloge po žagah, tako da so te čim bolj optimalno izkoriščene. Razrezane palice se ponovno združijo pri procesu pakiranja; končni paketi se v zadnji fazi odpremijo kupcem.

Vpeljava Atlas WMS, ne da bi se dogajanje v skladišču ustavilo
Še posebej smo ponosni, da je implementacija novega WMS-a potekala skoraj brez ustavitve procesov v skladišču. Poleg pazljivega prenosa podatkov iz starega sistema na Atlas WMS, smo veliko truda vložili v reverzni inženiring delovanja starega sistema. Pred zagonom smo dovolj časa in energije posvetili tudi izobraževanju skladiščnikov saj ljudje poleg tehnike najbolj pomembno prispevajo, da se produktivnost ob zamenjavi sistema čim prej vrne na staro raven oz. se tudi poveča.

Sandvik se odslej ponaša s sodobnim in celovitim sistemom za vodenje skladišča
Z implementacijo Atlas WMS smo v Sandviku nadgradili tudi obstoječi Atlas WCS (Warehouse Control System) in ga integrirali v Atlas WMS.

Švedi imajo sedaj sodoben in celovit sistem za vodenje skladišča ter nadzor notranjega toka materiala, ki je prilagojen njihovim specifičnim potrebam.

Švedskemu Sandviku uspešno predali Atlas WMS
Nazaj