V Izraelu z našim znanjem podprli visokotehnološki obrat za proizvodnjo sira

08. 10. 2018

Podjetje Tnuva, največji izraelski proizvajalec hrane, je v mestu Tel Yosef zgradilo nov visokotehnološki obrat za proizvodnjo sira, ki ga odlikujejo popolnoma avtomatizirana proizvodnja, skladišče ter odprema.

Pri njegovi vzpostavitvi smo jim pomagali tudi v Epilogu: zanje smo izdelali centralni informacijski sistem, ki koordinira delo v logističnem delu obrata – skrbi za skladiščenje, odpremo in interno logistiko. Za transport končnih izdelkov, tj. štruc in rezin sira, skrbi serija tekočih trakov, dvigal in avtonomnih transportnih vozil (AGV); celoten proces pa podpirajo zmogljivi informacijski sistemi in programi, ki upravljajo njihovo delovanje. Za medsebojno koordinacijo ter izmenjavo podatkov je odgovoren naš programski paket Atlas WMS.

Atlas WMS poskrbi, da vse gladko teče
Atlas WMS je zadolžen za celotno logistiko v skladišču: optimalno dodeljuje transportne naloge AGV enotam, skrbi za samodejno nadomeščanje praznih vsebnikov na mesta, kjer so palete, in za prevoz palet ter pakirnega materiala glede na procesne zahteve. Poleg tega poskrbi še za optimalno izrabo avtomatskega regalnega skladišča praznih vsebnikov. Na delovnih postajah, ki so razporejene po obratu, nudi uporabnikom interakcijo s sistemom, nadzor in vizualizacijo avtomatskih naprav ter pregled nad trenutnim in preteklim stanjem.

Avtonomna transportna vozila pod nadzorom 
Pri delu smo razvili številne nove tehnološke rešitve in izboljšave. Tnuva je prvi projekt pri katerem smo nadzorovali delovanje AGV. Pridobili smo dragocene izkušnje in znanje o delovanju avtonomnih vozil. Poleg tega smo uspešno izvedli tudi povezave na številne, za nas nove, naprave, dvigala, robote in transportne linije.

Razvili smo še nov način izmenjave podatkov s sistemom za upravljanje proizvodnje (MES). Ta s pomočjo standardnega označevalnega jezika (XML) formalno definira strukturo sporočil, kar nam in našemu partnerju omogoča neodvisno testiranje natančnosti podatkov ter strukture.

Za pregled in vizualizacijo stanja v skladišču je nastala nova vizualizacija skladišča, ki deluje kot neodvisna spletna aplikacija in omogoča spremljanje stanja preko spletnega brskalnika. Aplikacija je prilagojena tudi za spremljanje preko mobilnih naprav.

V projektu je sodelovalo 100 dobaviteljev iz 10 držav
Novi obrat Tel Yosef, eden najnaprednejših na svetu, je, pravijo v Tnuvi, mejnik pri spodbujanju izraelske in mednarodne prehrambene industrije. Direktor Divizije za mleko in trženje Anat Gross-Shon je ob odprtju povedal, da »bodo napredne tehnologije v novem obratu omogočile nadaljnjo diverzifikacijo izdelkov, širitev certifikatov košer in služile kot platforma za ustvarjanje razlikovanja ter inovacij proizvodov, kar se bo odražalo v prihodnjem letu«.

Pomembnost obrata potrjujejo impresivne številke, navedene na njihovi spletni strani: letno v mlekarni narežejo približno milijardo rezin rumenega sira in proizvedejo okoli 7 milijonov kosov sira. Nič manj zanimiva ni tehnična plat, saj je v projektu sodelovalo 100 različnih dobaviteljev in izvajalcev iz 10 držav, ki se skupaj lahko pohvalijo s kar 230 leti inženirskih izkušenj.

Zahteven projekt v prehrambni industriji zaključili z odliko
Kljub temu, da doslej še nismo izvedli veliko projektov za prehrambeno industrijo, smo se zagnano in uspešno spopadli tako z novimi procesi in izrazoslovjem v tej dejavnosti, kakor tudi s posebnostmi judovske prehrane košer. Projekt je bil zahteven tudi z vidika koordinacije dela, saj smo na njem, poleg podjetja Tnuva, sodelovali še z družbami IHS, Matrix, E&K idr. Izziv, ki je med projektom prerasel v dragocene izkušnje, je bilo drugačno kulturno okolje.

Opremljeni s podrobnim poznavanjem delovanja avtonomnih vozilprehrambene panoge in Bližnjega vzhoda, smo pripravljeni na nove podvige v razvijajočih se dejavnostih in kulturno drugačnih, a zanimivih trgih.

V Izraelu z našim znanjem podprli visokotehnološki obrat za proizvodnjo sira
Nazaj